Καλώς ορίσατε στην ηλεκτρονική τάξη του Δ.Σ Φουρφουρά

Η θεματολογία των βιβλίων της Μελέτης του περιβάλλοντος βρίσκει στο ιστολόγιο μας έναν πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα. Projects εμπνευσμένα από τα σχολικά εγχειρίδια θα παρουσιάζονται στη τάξη μέσα από αυτόν εδώ τον διαδικτυακό τόπο. Ουσιαστικά κάθε ανάρτηση θα είναι και μιά διδασκαλία οργανωμένη έτσι ωστε να μη χάνεται στη τάξη χρόνος στην αναζήτηση μέσα στο διαδίκτυο. Ένας ακόμη επίσης στόχος είναι η αποθήκευση των θεμάτων ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα επανεξετάσουν όποτε αυτά θέλουν. Αν έχετε κάποια θέματα προς μελέτη θα χαρούμε να τα ακούσουμε.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Φαράγγια Μέρος Α'

  • Η λέξη φαράγγι γράφεται στο τέλος με -ι γιατί είναι γένος ουδετέρου.(το φαράγγι). Είναι τρισύλλαβη και χωρίζεται ώς εξής: φα-ράγ-γι. Τα δύο "γ" χωρίστηκαν γιατί από αυτά δε ξεκινάει ελληνική λέξη. Το ίδιο συμβαίνει όταν έχω λέξεις που έχουν μέσα τους δύο όμοια σύμφωνα στη σειρά. π.χ. θά-λασ-σα, Άν-να.
  • Πώς δημιουργούνται τα φαράγγια;
Τα φαράγγια δημιουργούνται από το γνωστό σε όλους μας νεράκι. Το νερό όπως όλοι ξέρουμε πολλές φορές έρχεται από το βουνό, είτε επειδή έλιωσαν τα χιόνια είτε επειδή υπάρχει κάποια πηγή. Το νερό όμως καθώς κυλάει στο βουνό, μεταφέρει μαζί του ό,τι βρεθεί στο πέρασμα του. Πολλές φορές μάλιστα σκάβει σιγά σιγά και το χώμα πάνω από το οποίο περνάει, με αποτέλεσμα με τον καιρό να δημιουργεί μια χαρακιά στην επιφάνεια του βουνού. Αυτή η χαρακιά με τα χρόνια μεγαλώνει όλο και πιο πολύ, αποκτάει βάθος και τελικά δημιουργείται το φαράγγι. Ένα ξεχωριστό θέαμα που νομίζεις οτι κόπηκε το βουνό στα δύο. Και όλη αυτή τη δουλειά την έκανε υπομονετικά το νερό.



  • Φαράγγια του Νομού Ρεθύμνης.
Στο Ρέθυμνο υπάρχουν τέσσερα αξιόλογα φαράγγια. Αυτό του Αγίου Αντωνίου, της Μονής Αρκαδίου, το Κουρταλιώτικο και του Κοτσυφού.











Φαράγγι Κουρταλιώτη.


Το φαράγγι του Κουρταλιώτη βρίσκεται στα νότια του νομού 22km από την πόλη του Ρεθύμνου. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, που . Οι τεράστιες βραχώδης πλαγιές του φαραγγιού είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές. Από μέσα περνάει ο Κουρταλιώτης ποταμός που διασχίζει μέρος του φαραγγιού και εκβάλει στη Λίμνη Πρέβελη.




Φαράγγι Κοτσυφού

Ένα εντυπωσιακό φαράγγι που ενώνει όπως και το Κουρταλιώτικο, το Ρέθυμνο με τον Πλακιά. Στις όχθες του ποταμού του συναντάτε ένα είδος βλάστησης η οποία ονομάζετε φρυγανική. Στην οικογένεια της υπάρχουν μικρά πλατύφυλλα φυτά.








Φαράγγι Αγ. Αντωνίου (Πατσού)


Ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια της Κρήτης, είναι το φαράγγι του Αγ. Αντωνίου, γνωστό και ως φαράγγι Πατσός, όνομα που έχει πάρει από το γειτονικό χωριό. Απέχει περίπου 35 λεπτά από την πόλη του Ρεθύμνου και βρίσκεται στην περιοχή Συβρίτου. Το μήκος του είναι 5χμ. και απαιτούνται 2 ώρες για να το περάσει κανείς. Ένα μικρό ποτάμι εκτείνεται κατά μήκος του φαραγγιού καθώς και πολλά είδη δέντρων. Θα μαγευτείτε από τα σπάνια άγρια λουλούδια της Κρήτης, τα γιγάντια δέντρα, τις μικρές πηγές, τους τεράστιους βράχους και το μικρό ποτάμι. Μπορείτε επίσης να θαυμάσετε την παλιά εκκλησία, που είναι χτισμένη στο βράχο και βρίσκεται μέσα στο φαράγγι, και να γευτείτε τον «Αγιασμό» που αναβλύζει μέσα από το βράχο.


Φαράγγι Αρκαδίου

Το Αρκαδιώτικο φαράγγι ξεκινά από τη Μονή Αρκαδίου και μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή καταλήγει στο χωριό Πίκρης. Μέσα από το φαράγγι περνούσε και ο παλιός δρόμος για τη Μονή αλλά περναέι και ο καινούργιος. Στα φυσικά του σπήλαια μπορούμε να συναντήσουμε πολλά είδη πτηνών που φώλιασαν εκεί όπως τα αγριοπερίστερα και τα γεράκια.






  • Ώρα να φτιάξουμε το δικό μας φαράγγι.
Παρακάτω ένα παράδειγμα. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη λεκάνη άμμο και ένα λάστιχο για να μας προσφέρει το τρεχούμενο νερό.Προσοχή. Τα νερά καλό θα ήταν να μη λιμνάζουν στη λεκάνη.Ίσως μια τρύπα στο πλάι της να ήταν καλή! Αν η αυλή σας έχει χώμα.... Καιρός να λερωθείτε...Η συνέχεια εκτός αίθουσας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου