Καλώς ορίσατε στην ηλεκτρονική τάξη του Δ.Σ Φουρφουρά

Η θεματολογία των βιβλίων της Μελέτης του περιβάλλοντος βρίσκει στο ιστολόγιο μας έναν πιο εξειδικευμένο χαρακτήρα. Projects εμπνευσμένα από τα σχολικά εγχειρίδια θα παρουσιάζονται στη τάξη μέσα από αυτόν εδώ τον διαδικτυακό τόπο. Ουσιαστικά κάθε ανάρτηση θα είναι και μιά διδασκαλία οργανωμένη έτσι ωστε να μη χάνεται στη τάξη χρόνος στην αναζήτηση μέσα στο διαδίκτυο. Ένας ακόμη επίσης στόχος είναι η αποθήκευση των θεμάτων ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα επανεξετάσουν όποτε αυτά θέλουν. Αν έχετε κάποια θέματα προς μελέτη θα χαρούμε να τα ακούσουμε.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Τεκτονικές Πλάκες Μέρος Α'

Ορισμός:
  • Η λέξη τέκτονας σημαίνει ξυλουργός ή κτίστης. Το επίθετο τεκτονικός-ή-ό προέρχεται από αυτή τη λέξη και μας δείχνει αυτόν που είναι ασκημένος στην τέχνη της ξυλουργικής ή της οικοδόμησης.
  • Μια πολύ γνωστή σύνθετη λέξη με το παραπάνω συνθετικό είναι και ο αρχι-τέκτονας. Ο αρχιτέκτονας σήμερα είναι αυτός που σχεδιάζει τα σπίτια στο χαρτί. Αν όμως πάρουμε την κατα λέξη τη σημασία του είναι κάτι σαν τον πρωτομάστορα. Αυτός δηλαδή που κατέχει την τέχνη του κτισίματος ή της ξυλουργικής, καλύτερα.
Θυμόμαστε: Σύνθετες είναι οι λέξεις που είναι φιαγμένες με δύο ή παραπάνω διαφορετικές λέξεις. Παράγωγες λέξεις είναι αυτές που έχουν μόνο ένα συνθετικό και βγαίνουν από μια άλλη. π.χ. "ποιώ" είναι το ρήμα και σημαίνει κάνω. Η λέξη ποιητής είναι παράγωγη του. Η λέξη φαρμακοποιός όμως είναι σύνθετη , γιατί έχει μέσα τη λέξη φάρμακο και το ρήμα ποιώ.

Στο Φουρφουράς.tv μίλησε ο διακεκριμένος επιστήμονας Δόκτορας Π. -τον οποίο ξεθάψαμε από το μυστικό του γραφείο κάτω από την έρημο της Σαχάρας στην Αφρική- κάνοντας μια αρχική παρουσίαση επάνω στις τεκτονικές πλάκες. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.




Στην παρακάτω εικόνα είναι σχεδιασμένες οι τεκτονικές πλάκες του πλανήτη μας.


Μήπως ακόμα δεν έχετε καταλάβει πως μοιάζουν;; Χοντρικά λοιπόν σκεφτείτε ότι οι τεκτονικές πλάκες είναι έτσι τοποθετημένες σαν μια πλακόστρωτη αυλή. Μόνο που δε μένουν ακίνητες αλλά απομακρύνονται ή συγκρούονται η μια με την άλλη.


Στη σύγκρουση ή την απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών οφείλονται μερικά από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης. Αυτό του σεισμού αλλά και των ηφαιστείων. Για αυτά όμως θα μιλήσουμε στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης.

  • Ώρα να βγούμε από την τάξη. Εκτυπώστε όσες φορές χρειάζεται την παρακάτω φωτογραφία και χωριστείτε σε ομάδες ή παραμείνετε ατομικά. Βγείτε στην αυλή και βρείτε πλάκες, πλακάκια ή πλακουτσωτές πέτρες, που θα παίξουν το ρόλο των τεκτονικών πλακών. Κοιτώντας πάντα τον παγκόσμιο χάρτη δείτε περίπου πως ενώνονται. Στη συνέχεια κόψτε την Ευρώπη και τοποθετήστε την πάνω στην κατάλληλη τεκτονική της πλάκα! Μπορείτε να καλύψετε τις πλάκες με χώμα για να μη φαίνονται. Ξεκινήστε το κούνημα!!! Ο πλανήτης μας είναι στα χέρια σας!

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Η αφήγηση είναι εντυπωσιακή! Χαρισματικός είσαι Δόκτωρα Π.!Πιστεύω ότι μια τέτοια αφήγηση και εικόνα θα κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και στους μαθητές. Σύντομα θα το προβάλλω στην τάξη μου.
    Σχετικά με τα φαράγγια να προσθέσω και το Γερανιώτικο Φαράγγι ή αλλιώς των Βεδέρων που καταλήγει και στη Γωνιά λίγο πιο κάτω από το παλιό σου σχολείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη μας κυρία Ανθή ευχαριστούμε για τα καλά σας λογια και την συμπληρωματική γνώση φυσικά :) Φιλιά πολλά και στα μαθητούδια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή